Statistik – Tennisblog mandag d. 28. januar 2013

I aften skulle jeg have spillet nattennis med ATK, men på grund af min ankels bedrøvelige tilstand må jeg sidde over i dag og i morgen og i overmorgen og i … Grrrr.

Nå, men i stedet kan jeg skrive om et teoretisk emne, som har ligget mig lidt på sinde specielt i forbindelse med mix, som vi netop spiller meget til nattennis. I mix er præmissen ofte, at herren er bedre, hurtigere, mere hårdtslående og i de nogle tilfælde mere stabil end damen. Det behøver jo ikke være sådan, men det er det ofte, og denne forestilling ligger i hvert fald et eller andet sted i baghovedet hos mange mix-spillere. Når man så skal stille op til første modtagelse af serv, skal man blive enige om sidevalget. Hvis begge spillere er højrehåndede, ender det ofte på den måde, at damen tager højre side, altså forhånden, og herren tager venstre side, altså baghånden.

Logikken bag dette valg er vist, at på det mere rekreative niveau af spillere, er baghånden ofte et svagt punkt, og så er rationalet, at det er bedre at have en halvskidt herrebaghånd i den ene side og en halvskidt dameforhånd i den anden end at have en helskidt damebaghånd i den ene side, som modstanderne kan spille på. Det kan man sikkert diskutere længe, men det er ikke pointen i dette indlæg.

I stedet vil jeg bringe et statistisk aspekt på banen: I en double-duel med traditionel opstilling er servemodtageren meget mere i spil end netspilleren. Så hvis herren er bedre end damen, vil man helst have herren til at modtage så meget som muligt. Vi skipper lige den lidt specielle tennis-tælleform og regner i stedet antallet af vundne bolde. I så fald kan et parti vindes på en af følgende måder:

4-0: I dette tilfælde spilles 4 point i partiet.
4-1: I dette tilfælde spilles 5 point i partiet
4-2: I dette tilfælde spilles 6 point i partiet
5-3: I dette tilfælde spilles 8 point i partiet
6-4: I dette tilfælde spilles 10 point i partiet
7-5: I dette tilfælde spilles 12 point i partiet
… osv.

Som det fremgår, spilles alle kombinationer på nær en enkelt med et lige antal point. Men et enkelt resultat, nemlig 4-1 (15 til den tabende part) spilles med et ulige antal partier, og i dette tilfælde vil spilleren i lige side modtage én serv mere end spilleren i ulige side. Her er der altså en lille statistisk fordel ved at have herren stående i lige side.

Den samme slags argument kan man gøre på hele sættet, hvis man gerne vil have herren til at serve så meget som muligt, fordi han antages at serve bedre end damen, og fordi serveren er mere i spil end netspilleren i en traditionel opstilling. Vi siger nu, at hold A spiller mod hold B, og A1 og B1 er førsteservere. Hold A starter med at serve. Sættet kan vindes på en af følgende måder:

6-0: Her spilles 6 partier. A1 server 2 gange. B1 server 2 gange. A2 server 1 gang. B2 server 1 gang.
6-1: Her spilles 7 partier. A1 server 2 gange. B1 server 2 gange. A2 server 2 gange: B2 server 1 gang.
6-2: Her spilles 8 partier. A1 server 2 gange. B1 server 2 gange. A2 server 2 gange: B2 server 2 gange.
6-3: Her spilles 9 partier. A1 server 3 gange. B1 server 2 gange. A2 server 2 gange: B2 server 2 gange.
6-4: Her spilles 10 partier. A1 server 3 gange. B1 server 3 gange. A2 server 2 gange: B2 server 2 gange.
7-5: Her spilles 12 partier. A1 server 3 gange. B1 server 3 gange. A2 server 3 gange: B2 server 3 gange.
Tiebreak: Her spilles 12 partier + tiebreak. A1 server 3 gange. B1 server 3 gange. A2 server 3 gange: B2 server 3 gange + tiebreak.

I 3 af 7 tilfælde server A1 én gang mere end A2. I de øvrige tilfælde server de lige mange gange. Det samme er tilfældet for B1 i forhold til B2. Derfor er det en klar fordel at lade herren serve først, hvis man mener, at han server bedre, og hvis man gerne vil have ham mest muligt i spil.

Skal man så vælge at serve først, hvis man vinder lodtrækningen? Her kan der være mange hensyn at tage, men hvis man mener at have større chancer for at vinde eget serveparti end modstanderens, så er der en lille statistisk fordel ved at starte. I 2/7 af de mulige udfald af sættet vil den, der lægger ud med at serve, få et serveparti mere end modstanderen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s