Vinduer – lørdag d. 16. marts 2013

Tennis er et spil, hvor man hele tiden skal balancere chancen for gevinst mod risikoen for fejl, og der findes næppe gode spillere, som ikke er mestre i denne disciplin. Inden hvert slag skal man vurdere de forskellige muligheder for at slå slaget og risikoen involveret i hver mulighed.

En meget almindelig situation af den type er i valget mellem et overhead slag og et topspundet grundslag, når man har mulighed for at slå til bolden i højt leje. Man kan enten gå frem og slå med en slags smash over hovedet, eller man kan træde tilbage, lade bolden falde en smule og slå et almindeligt forhånds- eller baghåndsslag eller slagflugtning, hvor man udnytter boldens nedadgående fart til at få ekstra topspind. Jeg arbejder meget med den første mulighed men kan observere, at prof-spillere næsten altid vælger den anden mulighed, med mindre de er meget tæt på nettet.

Hvis man slår til bolden over hovedet, så får den ofte bagspind, som bærer bolden oppe og får den til at gå i en næsten lige linje i modsætning til et slag med topspind, hvor bolden kroger kraftigt på sin vej gennem luften. Profferne vælger givetvis grundslag eller slagflugtning i disse situationer, fordi deres topspind giver stor sikkerhed i slaget. De får et stort vindue at slå bolden igennem, hvor den både vil gå over nettet og ramme indenfor banen. Jeg har læst, at nogen har regnet ud, at hvis man slår en hård serv uden topspind, så er der kun en fejlmargin på +/- 1 grad, hvis bolden skal over nettet og ramme før servelinjen.

Hvorfor mener jeg så, at det er en god ide at slå en overhead i disse situationer? For det første har man hele banen og ikke blot servefeltet til sin rådighed, så man har et meget større vindue. For det andet behøver man ikke at slå slaget bag ved baglinjen som ved en serv men kan med fordel træde lidt frem og få større vindue og tage tid fra modstanderen. For det tredje kan man slå hårdt og i en lige linje, så modstanderen får minimal tid til at reagere. For det fjerde betyder banekurve og bagspind, at bolden næsten ikke hopper og derfor er svær at slå tilbage.

Jeg mener med andre ord, at folk burde gøre det noget mere. Det koster på fejlene, indtil man har lært det ordentligt, men jeg er sikker på, at der er en forbedring at hente.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s