Kick serv – torsdag d. 4. juli 2013.

De fleste tennisspillere er formodentlig klar over, at en kickserv kan være meget ubehagelig at være modtager af. Den serves ofte ud i modstanderens baghåndsside, hvor den hopper meget højt og er overordentlig vanskelig at returnere med kraft og sikkerhed. Lige så svær denne type serv er at returnere, er den også at lære, og derfor er det altid interessant at studere dem, som kan, i detaljer.

Jeg skrev for nogen tid siden her på bloggen, at min kollega, Mark, og jeg havde to rigtigt dygtige spillere på besøg i vores bevægelseslaboratorium, hvor vi optog deres serv med vores Qualisys motion capture-udstyr. Den ene af testpersonerne var Joakim Bay Simonsen, som for tiden er nr. 23 på den danske rangliste. Hvis man ligger og roder deroppe, så kan man godt hitte ud af at spille tennis. Joakim er tilfældigvis også studerende på Københavns Universitet, og han har selv udviklet modellen vist på videoen nedenfor i AnyBody.

http://youtu.be/L4IuI1YliGs

Det er ret fantastisk at have sådan en anatomisk præcis model med en omhyggeligt optaget bevægelse, fordi det tillader os at studere den komplicerede bevægelse i kick-serven i alle detaljer. Det kan bidrage til at forstå, hvordan den udføres, og måske at lære at udføre den. Vi kan også bruge modellen til at forstå overførslen af energi mellem kroppens segmenter og f.eks. hvorfor bevægelsen skal starte i benene.

Lige nu vil jeg bare nøjes med at bemærke, at en kickserv har topspin og sidespin, og at dette skal opnås ved at ketsjerhovedet skal have en skråt opadgående hastighed tangetielt på bolden i træf-øjeblikket. Dette kan let give folk den idé, at ketsjeren skal føres rundt om bolden i en nærmest kærtegnende bevægelse. Men vi kan se på videoen, at dette ikke er tilfældet, og det ville heller ikke mekanisk give mening, når vi ved, at ketsjer og bold kun er i kontakt med hinanden i meget kort tid.

I stedet giver pronationen i underarmen ketsjerhovedet en rotationsretning i træføjeblikket, som er modsat den rotation, som man ønsker at give bolden. Dermed bevæger ketsjer og bold sig nærmest som to tandhjul i indgreb. Prøv at se grundigt på videoen; der er meget at lære.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s