Vi bliver ældre

Uh, det er længe siden, at jeg har skrevet noget på bloggen. Hvad er der blevet af formkurven og al biomekanikken? Hmm, sidstnævnte har faktisk sin egen blog (på engelsk), hvor jeg nørder med løbemodeller for tiden, men nu må du hellere blive her og læse, hvad jeg har at sige om alder.

Jeg har gået og brygget på et indlæg om alder. Det hænger naturligvis sammen med, at jeg bliver ældre, men det har også lidt med formkurven af gøre. Den er ikke blevet opdateret et stykke tid, og det er nok fordi, jeg efterhånden har svært ved at mærke, om jeg egentlig bliver bedre. Som sen starter i sporten har jeg hele tiden været bevidst om, at jeg kunne kompensere for min alder ved at forbedre min teknik. Jeg bliver aldrig nogen Federer, men teknikken er blevet meget bedre, og på et tidspunkt bliver det svært at gøre store fremskridt på den front. Samtidig går min fysiske formåen næsten uundgåeligt ned ad bakke. Det er ikke alvorligt endnu, men efter at have spillet i næsten 10 år, begynder jeg at kunne mærke alderen – eller kan jeg?

Jeg har absolut ingen data til at støtte mine argumenter om alder, men som ægte nørd tror jeg på værdien af at gøre mig forestillinger om tingene. Vi fødes hjælpeløse, og lad os for nemhed skyld forestille os, at vi dør som 100-årige, og på dette tidspunkt også har mistet vores evne til at spille tennis til alderdommen. Endelig kan vi tænke, at vi topper på 100% af vores fysiske ydeevne som 25-årige. Jeg ved godt at disse tal kan variere mellem personer, men det er egentlig ikke så vigtigt for det formål, som overvejelserne skal bruges til. Jeg forsøger nu at tegne en graf for fysisk formåen som funktion af alder baseret på ovenstående tre punkter:

alderfysik1

Kan det nu passe? Vi kan jo prøve med nogle nedslag. Kurven siger, at man som 40-årig er på 90% af sin ydeevne, og det er man også som 15-årig. Det første lyder ikke helt dumt, men det sidste er nok lidt overdrevet, for der sker jo meget, når man pludselig vokser til mellem 15 og 20. Vi indsætter et ekstra punkt til at nedgradere de 15-årige en smule.

Vi kan prøve med et andet nedslag: Hvor gammel skal en habil tennisspiller være, før han/hun ikke længere kan vinde over en habil 10-årig? 70? Når jeg tænker på nogle af mine ret raske ældre tennisvenner, så vil jeg tro, at man skal være omkring 80. Vi indsætter et par punkter mere.

alderfysik2

Nu begynder det at tage form, synes jeg. Vi kan diskutere frem og tilbage længe, men jeg tror, at ovenstående er godt nok til at underbygge nogle pointer.

Den første pointe relaterer sig kun til den vandrette akse: Livet er meget længere end den tid, hvor man er på toppen rent tennismæssigt. Specielt er alderdommen blevet lang. Jeg ved godt, at middellevealderen ikke er 100 (endnu), men pensionsalderen har rundet 70 for de nye generationer, så det er ikke umuligt, at 100 bliver det nye normale; især hvis man spiller tennis, for tennisspillere bliver ældre end gennemsnittet. Hvis man vil have mange medlemmer i sin tennisklub, så kan det rent statistisk betale sig at satse lidt på dem, som er “over the hill” på ovenstående kurve. Jeg siger bare et ord: Voksenintro!

Den anden pointe har at gøre med det lange, faldende stykke efter 30. Vi mister fysisk formåen, når vi bliver ældre, men det behøver ikke at gå stærkt, og vi kan have stor fornøjelse af at spille med hinanden på tværs af meget vide aldersgrupper. Teknikken, som ikke fremgår af kurven, har langt mere markant betydning for vores sportslige niveau end alderen. Det er faktisk ret fedt.

Den sidste pointe er, at i slutningen af kurven går det hurtigere ned ad bakke. Det er en uundgåelig konsekvens af, at kurven falder langsomt i mange år, så det må vi bare acceptere. Jeg er selv blevet 56, så min tank er 3/4 fuld. Jeg tror sgu, at jeg tager ud og spiller noget god tennis i morgen.

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s